DE KELTEN

NIEUWE DATUM EN NIEUWE LOCATIE!!

We zijn blij dat ook dit seizoen Riny van Vlijmen en Jan Leemans weer bereid zijn ons te laten genieten van één van hun Presentaties. Het onderwerp, De Kelten, intrigeert. Keltische cultuurdagen worden druk bezocht. Als er Keltische munten worden gevonden of een nieuw vorstengraf wordt ontdekt is dat groot nieuws. Ierland met zijn vele Keltische vindplaatsen is geliefd bij toeristen. Prachtige boeken zijn verschenen over de Keltische cultuur. Wie zijn dat toch, die Kelten? Die vraag bespreken Jan en Riny in hun presentatie. Ze tonen ons zo’n 160 foto's waarbij we vóór de pauze zien hoe Grieken en Romeinen al een vertekend beeld van de Kelten doorgaven. Maar ook in dat vertekend beeld zit een kern van waarheid. En dat laten ze ons zien.

In het tweede deel van de voordracht wordt de historische kernwaarheid chronologisch gebracht. Hoogtepunten zoals de Hallstattkultuur en de La-Tènekultuur, komen ruim aan bod. De ontmoeting met de Etrusken, de Romeinen en, in het Rhônedal, met de Grieken wordt besproken en we zien hoe deze Keltische Cultuur bewaard is gebleven in de vroegmiddeleeuwse kunst.

Natuurlijk bespreken zij ook de Keltische vondsten in onze buurt, zoals de sierschijf van Helden, de muntvondsten van Echt en Zuid-Limburg, de vondsten van de vorstengraven bij Oss.

Boeken over de Kelten  liggen ter inzage. Hun presentatie wordt verlevendigd met Keltische muziek, een fragment uit de literatuur en vele illustraties.


Riny van Vlijmen is gepensioneerd lerares Frans. Drs. Jan Leemans studeerde filosofie, theologie en geschiedenis in Nijmegen.


DATUM

Dinsdagavond 23 mei 2017

TIJD

19:30 - 21:30 uur

LOKATIE

Parochiezaal Nieuwenhagerheide, Hoogstraat 137a, LANDGRAAF

INLEIDING

Jan Leemans en Riny van Vlijmen

CONTACTPERSOON

Mia Verstegen

DEELNEMERSBIJDRAGE

€ 10,00 inclusief een kopje koffie

AANMELDING

Liefst voor 15 mei

 U kunt zich via onderstaand formulier aanmelden

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier verdwijnt hebben wij het ontvangen.

 

Dank u wel voor uw aanmelding, wij zullen u er ongeveer een week van te voren aan helpen herinneren.

Hartelijk dank voor uw aanmelding. Wij zullen u er ongeveer een week van tevoren aan helpen herinneren.